Yanık Oyunu

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16925
    Elfen
    Üye

    YANIK

    Başlangıç

    Yanık oyunu 4 kişi ile oynanan bir oyundur. Bu oyun 51’lik iskambil destesiyle oynanmaktadır. Kağıdı ilk yapa­nı belirlemek için, oyuncular ilk önce deste içersinden bi­rer kağıt çekerler. Desteden en büyük sayıyı kaldıran kişi ilk eli yapmaya hak kazanır.

    Oyun

    Her oyuncuya 10’ar kağıt dağıtılır,sadece oyuna başla­yacak olan oyuncuya 1 fazla kağıt dağıtılır.

    Yanık Oyunu eldeki perlerin yere açılması ve/veya el­deki kağıtların yerdeki uygun perlere işlenmesi yoluyla el­de kağıt kalmaması prensibi üstüne kuruludur.

    Her oyuncu sırası geldiğinde yerdeki desteden yeni bir kağıt yada kendisinden önceki oyuncunun yere attığı kağı­dı alarak ele başlar. Yerden kağıt almadan başka bir işlem yapamaz, per açma, ele işleme..

    Sırası gelen oyuncu elindeki 10 kağıdı açarak yada iş­leyerek bitirdiğinde ve sıranın onda olmasından doğan 1 fazla kağıdı yere attığında el biter.

    Kağıt açma işlemi perler şeklinde olmalıdır, oyuncu elindeki peri küçükten büyüğe sıraya dizip 7-8-9-J bu şe­kilde açılmalıdır.

    Yere ilk per açan oyuncu 2 per açmalıdır. Aksi taktir­de yere tek per olarak açarsa kabul edilmeyecektir.

    Kağıt işlemek için, ilk oyuncunun iki per açması ve daha sonra diğer perlerini açan oyuncuların perlerine yara­yan kartlar varsa sıra oyuncuya geldiğinde bu kartları ekle­mesi şeklinde gerçekleşir.

    Puanlama

    Oyunculardan biri bittiğinde diğer oyuncuların ellerin­deki kâğıtlar değeri kadar oyuncuya ceza yazılır.

    Cezalarda As için 10, Joker için 20,diğer renkliler için 10 puan, ve sayı birimleri yani 2, 3, 4, 5…. vs. sayıları ka­dar sayılır.

    El bitiminde cezası 101 ‘e ulaşan oyuncu yanmış sayılır.

    Yanık

    Yanan oyuncuya tekrar girmek isteyip istemediği so­rulur,girmek isterse bir önceki el ortaya koyduğu paranın yada fişin bu defa 2 katını yere koyarak,masadaki en yük­sek cezalı oyuncunun cezası ile masaya tekrar girebilir.

    Oyuncu girmek istemediğinde masadaki yeri boşaltılır ve boşalan yere başka oyuncular girebilir.

    Boşalan yer yani yanıp ta oyundan çıkan varsa, kimse girmediği taktirde oyun kaldığı yerden devam eder. Yani 3 yada 2 kişi devam edebilir.

    Özel durumlar

    Oyuncu işleyebileceği kağıdı yere atarsa 10 ceza puanı ile cezalandırılır. Bazı oyunlarda bu kural konuşmaya ve anlaşmaya bağlı olarak geçerli yada geçersiz olarak değiş­tirilebilir.

    Yerdeki bir perde Joker varsa oyuncu Jokerin kulla­nıldığı kağıdı o pere işleyerek Joker’i eline alabilir. Örne­ğin, yere ilk açan oyuncu kupa 7-8-9 ve sinek 2-joker-si- nek4 şeklinde açtı diyelim. Bundan sonraki oyuncu da bir per yaptı ve eli açabildi, elinde sinek üçlüsü varsa bu kağı­dı jokerin yerine koyarak kendi elinde jokerle bir per daha yapıp açma imkanını kazanır.

    Oyun cezaların toplanması ve 101 i geçmemesi üzeri­ne kurulmuştur. Örneğin ilk elde oynadınız elinizde 50 sa­yı ceza kaldı, diğer el açabilmeniz için açacağınız perlerin dışında yere istemediğiniz bir kağıdı attıktan sonra eliniz­de toplam 50 sayı kalmalıdır. Bu sayının az olması avan­tajdır fakat 50 den fazla kalırsa yanık sayılır.

    Oyuncunun yere kağıt attığında yere per açmışsa elin­de kalan toplam kağıt değeri ve cezasının toplamı 101 ola­maz.

    Bu durumda yere açtığı ve işlediği kağıtlar geri topla­tılır. Oyuncunun cezası 99 iken elinde tek as kalması duru­munda bu as 1 puan sayılır.

    Masada oynayan oyunculardan 1 tanesi hariç hepsi yandığında oyun biter. Kazanan ortaya sürülen fişin yada paranın tamamını alır.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.