Telgraf Oyun Hilesi

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16929
    Elfen
    Üye

    Telgraf

    Kağıt oyunlarının hile formüllerinden birisi de telgraf­tır. Tatbik şekli şudur:

    Saf, enayi oyuncunun yanma bir adam oturtulur, bu adam onun aldığı ve alacağı kağıtları birer birer işaret ve­rir yani telgraflar.

    Kumar hırsızları telgraf olarak hususi adamlar kulla­nırlar. Bunlardan başka bu işi maişet vasıtası yapanlar, sırf telgrafçılıkla geçinenler de vardır. Bunlar, sabahtan akşa­ma kadar kahve kahve, kıraathane, kıraathane dolaşırlar, bir takım zavallı oyuncuların, oyun hastalarının yanlarına oturarak, ellerini açık gözlere işaret ederler. Telgrafçılıkla­rına karşılık yüzde on, on beş, yirmiye kadar bir ücret alır­lar.

    Genellikle bilinen bir telgraf sistemi mevcut olmakla beraber, bu şeklin her oyunda tatbik kabiliyeti yoktur. Her oyunun ayrı ayrı telgraf formülleri, el işaretleme şekli var­dır.

    Bazı oyunlar vardır ki, bütün kağıtların bilinmesi la­zım değildir. Piket ve pastıra gibi…

    Pikette yalnız eksik kağıdı bilmek, ona göre (ıskarta çıkarmak gerekir. Bunun için nargile ile, eli şakağına da­yayıp parmak göstermekle, başı sağa sola çevirmekle, aya­ğa vurmakla telgraf verilir.

    Telgrafçı, nargilenin marpucunu ağzında tutarsa kupa, ağzından çekerse karo, marpucu silerse ispati, ateşi düzel­tirse pika işaretidir.

    Parmak işareti de söyle yapılır:

    Telgrafçı elini yanağına dayar, fakat arada parmakları­nın ucunu büker, birisini gösterir, bazen ikisini büker, iki parmağını öylece bırakır ve bu hareket böylece devam ed­er. Parmağın birini göstermek kupa, iki karo, üç sinek, dört parmak işareti de maçadır.

    Baş işaretlerinde de, baş sağa çevrilirse kupa, sola bü­külürse karo, yukarı bakılırsa sinek, baş öne eğilirse maça sinyalidir.

    Ayak işaretinde telgrafçı kendi ayağını karşıdaki tiri­şörün ayağının üstüne koyar, yanındaki oyuncunun elinde­ki eksik kağıtları darbelerle haber verir. Vuruşların mana­ları şudur:

    Bir kere kupa

    İki kere karo

    Üç kere sinek

    Dört kere maça

    Mesela, telgraf veren adam, nargilenin marpucunu ağ­zında tutarsa, yanağındaki parmağının birini gösterirse, ba­şını sağa çevirirse, ayağa bir kere vurursa, enayinin elinde kupalar eksik, ona git demektir.

    Pastrada vuruşların anlamları büsbütün başkadır:

    Bir kez vurursa as, iki kez ikili, üç kez onlu, dört kez vale dir. Tirişörün ayağının üstüne kuvvetle basarsa surat, yani kız ve papazdır.

    Pastırada mühim kağıtlar bunlar olduğu için telgrafçı öteki kağıtları işaretlemeğe lüzum görmez. Fakat bazı mü­him anlarda, diğer kağıtları da haber verir. Bu vaziyette de cimdallı telgrafını kullanır.

    Ayakların birbirinin üstünde durmasının, görülmek tehlikesinden salim olmadığını düşünen telgrafçılar, çoğu kez bu şekilde işaret vermezler, ayak ayak üstüne atarak, tirişörün baldırlarına, diz kapaklarına vururlar. Ve her vu­ruştan sonra ayaklarını çekerler.

    Cimdallı oyununda elli iki kağıdı da telgraflaşmak la­zımdır. Bu oyunun telgraf sistemi başkadır. Ve vücudun muhtelif yerleri tutulmak, saç düzeltmek, ceketin omzunu silkmek, kravat düzeltmek, burun silmek, kulak tutmak, koltuk altlarını kaşımak sureti ile verirler. Bu işaretlerin ayrı ayrı manaları vardır. Kimi as, bazısı papaz, kimi onlu, kimisi dokuzlu, beşli, dörtlü vs. işaretidir.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.