Poker Nasıl Oynanır?

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16875
    Elfen
    Üye

    POKER

    Poker 32 ve 36 kağıt ile oynanır. Dört kişilik karede yediliye kadar kağıt vardır. Beş kişilik karede altılılarda 32 kağıda ilave edilir. Bazen üç kişide oynar. O zaman da ye­dililer çıkartılır. 28 kağıtla oynanır. Yahut yedililer çıkarıl­maz, kağıt dörde bölünerek oyuna başlanır.

    Pokerde en büyük kağıt kupa asından başlayan bir renkte onluya kadar seri ise de, bu şeklin bir önemi yoktur. Bu kağıtta büyük sayılmaz. Pokerde en büyük kağıt kaza­nan ku yu alan kağıttır.

    Kağıdın üstünlük dereceleri vardır. Kupa birinci, karo ikinci, sinek üçüncü ve maça dördüncü derecede gelir.

    Nasıl oynanır?

    Dört kişi ile oynanan poker destesinde 32 iskambil ka­ğıdı bulunur. Bu tipte kağıtların değeri büyükten küçüğe şöyledir:

    As birli, ruva papaz, dam kız, vale bacak, onlu, dokuz­lu, sekizli, yedili. As sadece kent veya floş ruvayelde yedi­liden küçük sayılır.

    Eldeki beş kağıtla meydana getirilen dizilerin küçük­ten büyüğe doğru değer serisi şöyledir.

    Per Aynı cins iki kağıt.

    Döper, duper: Aynı cins iki kağıttan ikişer tane iki ruva ve iki dam yani ruva döper gibi.

    Kent: Değişik renklerde değer sırasına göre beşli dizi sekiz, dokuz, on, vale, dam, ruva gibi.

    Üç: Aynı cins üç kağıt üç onlu gibi.

    Ful: Bir cinsten üç ve bir başka cinsten iki kağıt üç ru­va ve iki as ful ruva gibi.

    Renk: Aynı renkte sıra zorunluluğu olmayan beş ka­ğıttan oluşan dizi karonun yedilisi, sekizlisi, onlusu, vale­si, ruvası gibi.

    Kare: Aynı cins dört kağıt dört ruva yani kare ruva gi­bi.

    Floş: Aynı renkten sıralı beş kağıt maçanın sekizlisi dokuzlusu, onlusu, valesi, damı gibi.

    Floş ruvayal: Aynı renkten geriye doğru kupanın ası, ruvası, damı, valesi, onlusu gibi. Bu dizilim poker oyunu­nun en büyük kağıdıdır.

    Bu sıralama çok nadir de olsa bazı ülkelere göre deği­şiklik gösterebilir. Kare yedinin en büyük kağıt olması ya­da kare yedinin yanı sıra beşinci kağıdın maça sekizli ol­ması gibi.

    Oyuna kağıt çekerek başlanır, oyuncular masada soldan sağa doğru çektikleri kağıdın büyüklük sırasına göre oturur­lar. Böylece en büyük kağıdı çekenin sağma, en küçük kağıdı çeken düşer. Kağıt dağıtımına en büyük kağıdı çeken oyun­cu, soldan sağa doğru kağıtları birer birer dağıtarak başlar. Her elde kağıt dağıtmadan önce serbest turlar, turlar veya ka­re turları yapılıyorsa sadece kağıt dağıtan, tur bağlanırken ve genelde ise oyuncuların hepsi, ortaya eşit miktarda fiş sürer. Her elin başında ortaya konulan bu miktara pot denir.

    Oyunculara beşer kağıt dağıtıldıktan sonra konuşma başlar. Kağıt dağıtanın solundaki oyuncudan başlayarak oyunculardan elinde en az iki ruva, iki as yada değer sıra­sına göre daha büyük kağıtlar bulunan, oyunu uvertür yada açık diyerek başlatır. Ancak bu mecburi değildir. Oyuncu taktik anlamda elinde açar kağıdı olduğu halde pas ta diye­bilir. Elinde açabilecek kağıdı bulunmayan pas diyerek, konuşma sırasını solundaki oyuncuya bırakır. Bütün oyun­cuların pas geçmesi halinde yerdeki sürülmüş pot kalır. Kağıt bir sonraki oyuncu tarafından dağıtılarak yeni bir ele geçilir. Oyun açılırsa, oyunu açan oyuncu, genellikle yer­deki pot kadar fiş ortaya sürer. Oyuna girdiklerini belirten oyuncularda aynı hareketi tekrar ederek ortaya pot mikta­rını sürerler oyunu açan oyuncu diğer oyuncuların oyuna girmemesi halinde ortadaki fişleri alır ve kağıt yeniden ye­ni bir el için dağıtılmaya başlanır.

    Kağıt dağıtan, oyuncuların elden çıkarttıkları kağıtların yerine aynı miktarda kağıt dağıtır. Oyuncular önce ıskarta­larını atarlar, sonra yeni kağıtlarını alırlar. Oyunun açılışın­da, oyuna girişte veya kağıt aldıktan sonra oyuncular iste­dikleri kadar arttırma rölans yapabilirler. Arttırmanın son haddi her oyuncunun önündeki oyun başında belirli bir miktar kav olmakla birlikte, genellikle oyun dışındaki kavı­nın tamamı olan resti kadar olabilir; isteyen oyuncu oyun içinde el aralarında, kağıt dağıtılmadan önce istediği kadar kav alabilir. Konuşmadan sonra eller açılır ve kağıdı en bü­yük olan oyuncu yere sürülmüş fişlerin tamamını alır. Rest çekilmişse, restleşenlerden kağıdı daha küçük olanlar, karşı­daki oyuncunun önündeki miktarı karşılayacak kadar önün­deki fişlerden verirler. Dışarıdan her hangi bir şey oyuna sürülmediyse sadece önündeki kadarını verir. Önündeki fişi azalan ve el başında hepsini yere sürerek “pota katılan” oyuncunun durumuna tapi denir. Tapinin oyun açma hakkı yoktur; kağıdı oyuna katılan oyuncular arasında en büyük kağıtsa sadece yere pot olarak konulan miktarı alır. Oyuna

    giren oyuncular tarafından sürülen fişleri ise ikinci büyük kağıdı çıkaran oyuncu kazanır. Oyuna öteki oyuncuların sürdüğü kadar fiş süremeyen oyuncu da bir çeşit tapidir, ka­ğıdı üstünse öteki oyuncuların her birinden sürdükleri mik­tarlardan sadece kendi sürdüğü kadarını alır, geri kalanı ise ikinci en büyük kağıda sahip olan alır.

    Bazı püf noktalan

    • İki kişilik poker oyununda; as, ruva, dam, vale, onlu ve dokuzlular oyun destesini oluşturur. Daha fazla oyun­cuyla oynanması durumunda her oyuncu için yukarıdaki küçülme takip edilerek oyuna yeni kağıtlar üçlü oyun için sekizliler, dörtlü oyun için yedililer gibi alınır.
    • Uvertürler açık ortadaki pot miktarına uygun olmalı­dır.
    • Kağıt dağıtılırken bir kağıdın dağıtan tarafından açılması durumunda oyun bozulur. Oyuncu kağıdını kendi eliyle açarsa bozulmaz. Ancak o el için oyuna giremez, öteki oyuncular oyuna devam ederler.
    • Pokerin ana stratejisini oluşturan sistem blöftür. Blöf yapan bir oyuncu ellerinin titremesinden, yüzündeki mimiklerine hatta ve hatta oturuşundan bile fark edilir. Bunun için blöf yapacak bir oyuncunun çok dikkatli olma­sı gerekmektedir. Bir oyuncu eli çok iyi olduğu halde “pas” diyerek blöf yapar ve diğerlerinin konuşmasından sonra potu yükselterek stratejisini belirleyebilir. Bu du­rum, oyuncunun elinin kötü olması halinde de uygulanabi­lir. Şöyle ki, kötü bir elle durumu uygulamak genellikle diğer oyuncuların tereddütüne yol açabilir. Zarardan kur­tulmak amacı ile blöf yapılmaz. İyi bir blöfçü karşısındaki oyuncunun yüzünden o oyuncunun elindeki kağıtların iyi yada kötü olduğunu anlayabilir.
    • İyi bir oyuncu pokerin son yarım saatlik dönemine tüm dikkatini verir.

    Rölans: Oyunda konuşmadan önce zaman kazanmak yada sürülmüş olan potu arttırmak için söylenen sözdür.

    Pot: Oyuncuların tümü tarafından ortaya sürülen eşit miktardaki para yada fiş.

    Bob, bop: Yerdeki paraya yada fişe razı olduğunu an­latan söz. Bazı durumlarda kavın yirmide biri bop sayılır.

    Açık poker

    Dört yada en çok yedi kişiyle oynanır. Dört kişiyle oy­nanırsa otuzikilik normal poker kağıdıyla oynanır. Daha fazla kişiyle oynanırsa elliikilik normal deste ile oynanır.

    Poker kurallarına göre oynanan oyunun, oynanış şekli­nin pokerden farkı şudur: Her oyuncuya biri açık biri kapalı ikişer kağıt dağıtılır. Eli, açık kağıtların en büyüğüne sahip oyuncu başlatır; ele katılan oyunculara gene açık olmak üzere birer kağıt daha verilir ve gene en büyük kağıtlı oyun­cudan başlamak üzere bütün oyuncular konuşur fiş sürer her kağıt dağıtılışında arttırma hakkı vardır pas geçer yada “duk” normal pokerin “bob”uyla eşittir derler. Beş kağıt da dağıtıldıktan sonra kağıt değiştirilmez ve oyunda kalanların arasında en büyük dizilimin sahibi ortadaki fişleri alır.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.